Risiko Minum Air RO Water Pada Kesihatan Anda dan Keluarga

Risiko Minum Air RO Water Pada Kesihatan Anda dan Keluarga

Ramai yang bertanya, tak sama ke semua penapis air? Asal dapat air bersih dan tiada bau. Kira ok la.

Sebenarnya setiap penapis air tidak sama. Tak sama dari sudut fungsi, kualiti dan sebagainya. Di antara contoh sistem rawatan air kategori punca tempat air diguna adalah penapis air osmosis berbalik (RO), penyulingan dan karbon teraktif.

Bagaimana dengan Air RO Water? Apa risiko minum air RO Water pada kesihatan?

.

Apa Risiko Minum Air RO Water Terhadap Kesihatan Gigi dan Mulut?

Menurut Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi laman web MyHealth, laporan Oral Health Division, Ministry of Health Malaysia. Key Result Area (KRA) and Key Performance Indicator (KPI) 2011.

76% penduduk Malaysia telah menerima bekalan air berfluorida. Apa fungsi flourida untuk kesihatan gigi dan mulut? Flourida yang terdapat di dalam air minuman adalah satu kaedah paling berkesan, kos efektif dan selamat untuk mencegah penyakit karies gigi (gigi rosak) di kalangan penduduk malaysia.

Sekiranya kandungan fluorida di dalam bekalan air tak capai paras yang diperlukan (disebabkan oleh sistem alat penapis air di rumah), ia tak mampu untuk mencegah kejadian karies gigi.

Sekiranya berlaku, hendaklah dapatkan nasihat dari pakar iaitu doktor gigi sama ada perlukan terapi tambahan bagi fluorida atau kaedah lain dalam mencegah kerosakan gigi

karies gigi
Contoh penyakit Karies Gigi. Flourida dapat elak penyakit ini

Berdasarkan kajian yang dijalankan, alat penapis air yang guna sistem osmosi berbalik (RO) atau sistem penyulingan akan beri kesan pada kandungan fluorida dan mineral-mineral lain dalam air minuman. Ini bermaksud ia akan menurunkan atau menyingkirkan fluorida dalam air minuman. Malah air RO tidak mengandungi apa-apa mineral, ia lebih sesuai untuk pesakit buah pinggang.

sistem osmosi berbalik (RO) atau sistem penyulingan akan beri kesan pada kandungan fluorida dan mineral-mineral lain dalam air minuman – Kementerian Kesihatan Malaysia

Namun, sistem penapis air dengan guna kaedah sistem karbon teraktif tak beri kesan kepada kandungan fluorida di dalam bekalan air minuman

.

Penapis Air Cuckoo Menjadi Pilihan

Jika anda sedar akan risiko minum air ro water, maka bertindak segera. Demi kesihatan anda dan keluarga. Saya adan pilihan untuk anda, iaitu Penapis Air Cuckoo. Saya terangkan 5 Sebab Kenapa Perlu Pilih Penapis Air Cuckoo.

 1. Sistem Penapis Yang Komprehensif dan Efektif

Amat jarang untuk menjumpai penapis air yang mempunyai sistem penapisan yang lengkap dan berkesan. Bagi Penapis Air Cuckoo, ia mempunyai 6 langkah penapisan air iaitu dipanggil The Perfect 6 Step Filtration With Natural Mineral

Penapis Air Cuckoo Vs Coway

Langkah 1: Sediment Filter. Langkah pertama ini berfungsi untuk tapis segala keladak dan kotoran. Ini biasa berlaku apabila mahu membuka paip air, yang keluarnya air yang berwarna oren pekat.

Malah yang paling teruk, terdapat ketulan kecil pasir dan serpihan besi karat. Tentu kecewa bila nak buat susu untuk bayi. Nak basuh kereta pun tak jadi, apatah lagi untuk dibuat minum.

Langkah 2: Pre-Carbon Filter: Langkah kedua ialah membuang bau yang tidak enak pada air. Geli tekak bila nak telan air berbau busuk, hanyir walaupun untuk dibancuh dengan serbuk kopi dan teh. Ini bermaksud air tersebut telah tercemar. Langkah ini mempunyai fungsi Primary absorption removes odors, organic substance etc

Langkah 3 – 5: Natural Filter. Secondary Absorption and Mineral Eruption. Mild alkaline water (average 7.5pH) to promote healthy body pH balance. Abundant hydrogen to protect against ROS

Langkah 6: Nano Positive Filter. Langkah ini sangat penting. Bukan semua jenis penapis mampu tapis ‘benda halus’. Hanya sebahagian sahaja boleh lakukan. Benda besar kita boleh nampak seperti ketulan pasir, serpihan besi karat. Tapi bagaimana dengan ‘benda halus’?

‘Benda halus’ yang dimaksudkan ialah seperti bakteria, germs, algae, fungi, logam berat dan sebagaimana. Ia bukan sahaja menjejaskan kesihatan, malah boleh membawa kepada kematian jika terlalu teruk. Disinfect & eliminates harmful ingredients (bacteria, germs, algae, fungi, heavy metals etc) while passing minerals)
kelebihan penapis air cuckoo

2. Jaminan Kualiti dan Halal

Ini ciri yang sangat penting iaitu berkualiti dan halal. Kualiti dari sudut bebas dari logam berat (heavy metal), kandungan mineral yang ikut standard serta yang paling utama adalah HALAL, bebas dari bahan yang haram. Dan air beralkali. Risiko minum air ro water ialah ia bersifat asid.

sijil-halal-penapis-air-cuckoo

heavy-metal-test-penapis-air-cuckoo-1 heavy-metal-test-penapis-air-cuckoo mineral-report-penapis-air-cuckoo ph-level-penapis-air-cuckoo

http://kmam.moh.gov.my/public-user/drinking-water-quality-standard.html

.

3. Harga Mampu Milik, Menang Harga

Badan kita perlukan 8 gelas air sehari atau bersamaan 2.5 liter sehari. Harga air mineral satu botol 1.5 liter ialah RM 2.00. Ini bermakna kita perlukan 1 botol setengah air sehari. Iaitu dengan anggaran kita perlu belanjakan RM 3.00 sehari untuk air sahaja dan RM 90.00 sebulan.

Tunggu! Itu baru sahaja untuk anda seorang. Jika bujang, mungkin tak rugi. Kalau telah beristeri? Ada anak? Isteri mengandung? Untuk susu anak? Macam mana? Relevan ke anda beli air mineral setiap hari di kedai runcit atau pasaraya?

Dengan harga serendah RM 68.00 sebulan anda terus dapat menikmati kelebihan Penapis Air Cuckoo, untuk jenis basic. Terpulang kepada keperluan anda.

penapis-air-cuckoo-epic
Produk paling jimat dari cuckoo. Lebih jimat dari air mineral botol. Hanya RM 72 sebulan seisi keluarga

Tak pe. Saya boleh refill air di Vending Machine je. Murah. Banyak pula tu. Satu tong 5 liter baru 80 sen. Pukul 2 pagi pun boleh isi air, 24 jam buka.

Tapi ingat isu tak bersih dari Vending Machine telah dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia. Baca: Keselamatan & Kebersihan Air Vending Machine 

bahaya air vending machine
Bahaya air minuman dari vending machine. Kawalan kebersihan, kualiti dan sebagainya

 4. Servis Yang Mengagumkan

Staf yang akan kendalikan servis adalah terlatih. Bukan sahaja dari sudut teknikal malah dari sudut komunikasi dan cara interaksi dengan customer juga dilatih supaya orang selesa.

Bila anda beli mana-mana model penapis air cuckoo, anda akan dihubungi oleh staf servis untuk khidmat servis. Jadual servis akan diberikan untuk penukaran penapis.

Berikut adalah proses-proses semasa servis

penapis air cuckoo vs cowaypenapis air cuckoo vs coway
penapis air cuckoo vs coway  penapis air cuckoo vs coway penapis air cuckoo vs coway penapis-air-cuckoo-vs-coway-servis6 penapis air cuckoo vs coway penapis air cuckoo vs cowaypenapis air cuckoo vs coway

Yang menariknya, servis Steam Sterilization turut disediakan. Untuk apa? Untuk memastikan segala peralatan yang kita gunakan untuk menyediakan makanan dan minuman adalah selamat dari bakteria dan kuman. Nyahkuman.

penapis air cuckoo vs coway

. 

5. Mudah Untuk Daftar

Mudah dan senang untuk daftar

  • TANPA deposit
  • TANPA fii proses
  • TANPA slip gaji
  • TANPA penyata bank
  • FREE penghantaran & pemasangan seluruh Malaysia
  • FREE penukaran penapis (setiap 4 bulan)
  • FREE maintenance / servis (setiap 4 bulan)
  • FREE pemasangan semula (jila berpindah)
  • FREE full waranthy termasuk peralatan mechanical & elektronik jika rosak, tak berfungsi atau air bocor

.

Beli dan guna dengan Bijak! Penapis air untuk kesihatan anda dan keluarga anda.

Hubungi saya, ejen cuckoo anda

Wan Mohamad Rasyadan

HP: 013-3440625 (whatsapp/call/sms)

EMEL: tipscuckoo@gmail.com

WEB: www.tipscuckoo.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *