Kenapa Perlu Penapis Air Di Rumah dan Pejabat ?

Kenapa Perlu Penapis Air Di Rumah dan Pejabat ?

Ada yang berfikir banyak kali, Kenapa Perlu Penapis Air Di Rumah dan Pejabat ? Tak cukup bersih ke air yang dibekalkan melalui paip rumah? 

Menurut laman web Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), air yang dibekalkan melalui bekalan air awam adalah selamat namun perlu dididihkan dan perlu ditapis.

Sebab apa?

Antara sebab utama air perlu ditapis adalah untuk elak dari logam berat dan kotoran yang mungkin ada pada saluran paip air. Bau dan rasa yang tak menyenangkan. Yang paling bahaya adalah bila berlaku pencemaran air di sungai dan bekalan air bersih

Ini Sebab Kenapa Perlu Penapis Air Di Rumah dan Pejabat

Fungsi utama penapis air adalah untuk menapis bendasing yang terkandung dalam air. Bendasing tersebut adalah berbahaya kepada kesihatan contohnya Logam Berat (Heavy Metal), bakteria, kuman, virus, pasir, lumut, bahan kimia dan sebagainya.

Bahaya Logam Berat Dalam Air

logam berat dalam air logam berat dalam air

Contoh beberapa jenis logam berat yang biasanya terdapat dalam air ialah; Arsenik, Merkuri, Timbal, Cadmium, Kromium dan Tembaga. Logam ini akan beri kesan yang besar kepada kesihatan seperti; rosakkan ginjal, saraf otak, peredaran darah, kanser paru-paru dan lain-lain. Rujuk web Pengolahan Air 

Bahaya Bakteria, Kuman dsb

Kenapa Perlu Penapis Air  minum-air-kotor

Pencemaran bakteria pada air akan menjejaskan kesihatan, demam,cirit birit, penyakit bahagia dan paling teruk akan akibatkan kematian.

Tumpahan Minyak & Pencemaran Teruk

tumpahan-minyakKenapa Perlu Penapis Air

Tumpahan minyak, pencemaran sisa kimia ke dalam air bagi kesan teruk kepada sumber air kita

Pencemaran kuman bakteria, logam berat, bahan kimia, pasir dan sebagainya bagi kesan buruk kepada kesihatan kita semua! Yang bahaya kesan kepada anak kecil & orang tua kita yang daya tahan tubuh yang lemah

.

Penapis Air Cuckoo Menjadi Pilihan

Jika anda sedar akan ‘ Kenapa Perlu Penapis Air ‘, maka bertindak segera. Demi kesihatan anda dan keluarga. Saya ada pilihan untuk anda, iaitu Penapis Air Cuckoo. Saya terangkan 5 Sebab Kenapa Perlu Pilih Penapis Air Cuckoo.

 1. Sistem Penapis Yang Komprehensif dan Efektif

Amat jarang untuk menjumpai penapis air yang mempunyai sistem penapisan yang lengkap dan berkesan. Bagi Penapis Air Cuckoo, ia mempunyai 6 langkah penapisan air iaitu dipanggil The Perfect 6 Step Filtration With Natural Mineral

Penapis Air Cuckoo Vs Coway

Langkah 1: Sediment Filter. Langkah pertama ini berfungsi untuk tapis segala keladak dan kotoran. Ini biasa berlaku apabila mahu membuka paip air, yang keluarnya air yang berwarna oren pekat.

Malah yang paling teruk, terdapat ketulan kecil pasir dan serpihan besi karat. Tentu kecewa bila nak buat susu untuk bayi. Nak basuh kereta pun tak jadi, apatah lagi untuk dibuat minum.

Langkah 2: Pre-Carbon Filter: Langkah kedua ialah membuang bau yang tidak enak pada air. Geli tekak bila nak telan air berbau busuk, hanyir walaupun untuk dibancuh dengan serbuk kopi dan teh. Ini bermaksud air tersebut telah tercemar. Langkah ini mempunyai fungsi Primary absorption removes odors, organic substance etc

Langkah 3 – 5: Natural Filter. Secondary Absorption and Mineral Eruption. Mild alkaline water (average 7.5pH) to promote healthy body pH balance. Abundant hydrogen to protect against ROS

Langkah 6: Nano Positive Filter. Langkah ini sangat penting. Bukan semua jenis penapis mampu tapis ‘benda halus’. Hanya sebahagian sahaja boleh lakukan. Benda besar kita boleh nampak seperti ketulan pasir, serpihan besi karat. Tapi bagaimana dengan ‘benda halus’?

‘Benda halus’ yang dimaksudkan ialah seperti bakteria, germs, algae, fungi, logam berat dan sebagaimana. Ia bukan sahaja menjejaskan kesihatan, malah boleh membawa kepada kematian jika terlalu teruk. Disinfect & eliminates harmful ingredients (bacteria, germs, algae, fungi, heavy metals etc) while passing minerals)
kelebihan penapis air cuckoo

2. Jaminan Kualiti dan Halal

Ini ciri yang sangat penting iaitu berkualiti dan halal. Kualiti dari sudut bebas dari logam berat (heavy metal), kandungan mineral yang ikut standard serta yang paling utama adalah HALAL, bebas dari bahan yang haram. Dan air beralkali. Risiko minum air ro water ialah ia bersifat asid.

sijil-halal-penapis-air-cuckoo

heavy-metal-test-penapis-air-cuckoo-1heavy-metal-test-penapis-air-cuckoomineral-report-penapis-air-cuckooph-level-penapis-air-cuckoo

http://kmam.moh.gov.my/public-user/drinking-water-quality-standard.html

.

3. Harga Mampu Milik, Menang Harga

Badan kita perlukan 8 gelas air sehari atau bersamaan 2.5 liter sehari. Harga air mineral satu botol 1.5 liter ialah RM 2.00. Ini bermakna kita perlukan 1 botol setengah air sehari. Iaitu dengan anggaran kita perlu belanjakan RM 3.00 sehari untuk air sahaja dan RM 90.00 sebulan.

Tunggu! Itu baru sahaja untuk anda seorang. Jika bujang, mungkin tak rugi. Kalau telah beristeri? Ada anak? Isteri mengandung? Untuk susu anak? Macam mana? Relevan ke anda beli air mineral setiap hari di kedai runcit atau pasaraya?

Dengan harga serendah RM 68.00 sebulan anda terus dapat menikmati kelebihan Penapis Air Cuckoo, untuk jenis basic. Terpulang kepada keperluan anda.

penapis-air-cuckoo-epic
Produk paling jimat dari cuckoo. Lebih jimat dari air mineral botol. Hanya RM 72 sebulan seisi keluarga

Tak pe. Saya boleh refill air di Vending Machine je. Murah. Banyak pula tu. Satu tong 5 liter baru 80 sen. Pukul 2 pagi pun boleh isi air, 24 jam buka.

Tapi ingat isu tak bersih dari Vending Machine telah dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia. Baca: Keselamatan & Kebersihan Air Vending Machine 

bahaya air vending machine
Bahaya air minuman dari vending machine. Kawalan kebersihan, kualiti dan sebagainya

 4. Servis Yang Mengagumkan

Staf yang akan kendalikan servis adalah terlatih. Bukan sahaja dari sudut teknikal malah dari sudut komunikasi dan cara interaksi dengan customer juga dilatih supaya orang selesa.

Bila anda beli mana-mana model penapis air cuckoo, anda akan dihubungi oleh staf servis untuk khidmat servis. Jadual servis akan diberikan untuk penukaran penapis.

Berikut adalah proses-proses semasa servis

penapis air cuckoo vs cowaypenapis air cuckoo vs coway
penapis air cuckoo vs coway  penapis air cuckoo vs coway penapis air cuckoo vs coway penapis-air-cuckoo-vs-coway-servis6 penapis air cuckoo vs coway penapis air cuckoo vs cowaypenapis air cuckoo vs coway

Yang menariknya, servis Steam Sterilization turut disediakan. Untuk apa? Untuk memastikan segala peralatan yang kita gunakan untuk menyediakan makanan dan minuman adalah selamat dari bakteria dan kuman. Nyahkuman.

penapis air cuckoo vs coway

. 

5. Mudah Untuk Daftar

Mudah dan senang untuk daftar

  • TANPA deposit
  • TANPA fii proses
  • TANPA slip gaji
  • TANPA penyata bank
  • FREE penghantaran & pemasangan seluruh Malaysia
  • FREE penukaran penapis (setiap 4 bulan)
  • FREE maintenance / servis (setiap 4 bulan)
  • FREE pemasangan semula (jila berpindah)
  • FREE full waranthy termasuk peralatan mechanical & elektronik jika rosak, tak berfungsi atau air bocor

.

Jenis Penapis Air Yang Sesuai Untuk Rumah dan Pejabat

Sekarang sudah pasti anda dah faham kenapa perlu penapis air di rumah dan pejabat. Saya ada beberapa jenis penapis air untuk rumah dan pejabat

Untuk Rumah 

 penapis-air-cuckoo-epic penapis-air-cuckoo-fusion-top penapis-air-cuckoo-grace penapis-air-cuckoo-icon penapis-air-cuckoo-king-top

Untuk Pejabat – Kuantiti Banyak (juga boleh untuk Surau, Masjid, Tadika, Sekolah dsb)

penapis-air-cuckoo-fusion-stand penapis-air-cuckoo-deluxe

Beli dan guna dengan Bijak! Penapis air untuk kesihatan anda dan keluarga anda.

Hubungi saya, ejen cuckoo anda

Wan Mohamad Rasyadan

HP: 013-3440625 (whatsapp/call/sms)

EMEL: tipscuckoo@gmail.com

WEB: www.tipscuckoo.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *